Nadchodzi jeden z najważniejszych dni w roku – wigilia. Ten dzień zdecydowanie kojarzy się ze spędzaniem czasu w gronie najbliższych, kolędowaniem, prezentami i oczywiście kolacją wigilijną. Pomimo prostoty, potrawy pojawiające się tego wieczora na stole są bardzo kaloryczne, Święta zazwyczaj spędzamy w miłej, rodzinnej atmosferze. Wielu z nas zapomina, że to jest tego dnia najważniejsze. Jedzenie powinno być tylko dopełnieniem tego wyjątkowego wieczoru. Jakie potrawy powinny pojawić się na naszym stole, aby kolacja była zdrowa, a następnego dnia nie pojawiły się wyrzuty sumienia i przejedzone brzuchy?

Zupa grzybowa

Nie ma polskiej wigilii bez zupy grzybowej. Jest to idealne danie dla każdego kto lubi lekkostrawne potrawy i jest miłośnikiem grzybów. Jeśli chcemy, aby zupa była jeszcze zdrowsza, warto zrezygnować ze śmietany.

Czerwony barszcz

To druga najpopularniejsza zupa wigilijna. Jeśli nie jesteś lub nie masz w rodzinie fanów grzybów, to wywar z buraków będzie idealnym rozwiązaniem. Słodko-kwaśny smak na pewno podpasuje niejednej osobie przy stole. Do tego buraki są bardzo zdrowe i większość osób je uwielbia.

Karp

Tradycyjny karp, przygotowany w trochę zdrowszej wersji, będzie równie dobry co ten, którego smak znamy od lat. Najzdrowszy będzie karp gotowany lub z piekarnika, jeśli jednak chcemy go smażyć używajmy jak najmniejszej ilości oleju i wybierzmy opcję bez panierki. Jeśli chodzi o karpia w oleju, można go zastąpić wersją w occie np. z majerankiem.

Kapusta z grochem

Nie jest to danie wysokokaloryczne, wystarczy nie dodawać zasmażki i dużej ilości tłuszczu. Dla smaku można ugotować ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Sałatka jarzynowa

Klasyk na wigilijnym stole. Ugotowane warzywa są bardzo zdrowe. Natomiast jeśli damy majonezu, znacznie podbijemy kaloryczność sałatki. Jogurt naturalny będzie idealnym zamiennikiem w tym wypadku. Dla lepszego smaku można dodać odrobinę musztardy.

Kluski z makiem

Pomimo, że makaron sam w sobie jest kaloryczny, to całe danie może zastąpić deser lub ciasto. Zamiast zwykłego makaronu, warto wybrać razowy, a maku dodać niewielką ilość. Wtedy będzie to idealne rozwiązanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *